Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Dostopno parkirišče

Dostopni vhodi in prehodi

Prilagojene sanitarije

Dodatna dostopna ponudba

V celoti prilagojena grajska pristava.

Grajska pristava je zgradba, ki jo povezuje več gospodarskih poslopij, nastalih v različnih časovnih obdobij od 18. stoletja naprej. Na podlagi ohranjenih zgodovinskih virov je znano, da so nekdaj gospodarska poslopja segala neposredno do gradu, vendar je bil del kasneje porušen. Najlepše prostore v pristavi še danes krasijo ohranjena kamnita toskanska stebra in šest pilastrov v muzejskem delu, ter banjasto obokana dvorana v pritličju glasbene šole.

V njej si lahko ogledate tako stalne zbirke, kot tudi občasne razstave, ki jih pripravlja Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, ki upravlja tako s pristavo kot z gradom Ormož. ​Nudijo vam vodene oglede in raznovrstne aktivnosti za mlade obiskovalce vseh starosti. Ustavite se še v trgovini, kjer skoraj vsak najde kaj zase.

Dostopno parkiriščePred vhodom je veliko parkirišče. Parkirni prostori za invalide niso posebej označeni, zato lahko parkirate kjerkoli.
Dostopen vhodVhod in blagajna v pristavo sta popolnoma dostopni.
Prilagojene sanitarijeInvalidsko stranišče se nahaja v pritličju za blagajno.
Dodatna dostopna ponudbaStalne in občasne razstave, muzejska trgovina, grad Ormož, grajski park z drevoredom.

ZA VEČ INFORMACIJ

Kako do nas

Dodatna ponudba

Eden redkih slovenskih gradov z dvigalom.

Bližnji Ormoški grad stoji na jugovzhodnem delu bronastodobne naselbine, ki je bila zavarovana z zemeljskim nasipom in obrambnim jarkom. Jarek spremlja grajski kompleks ob vsej njegovi vzhodni stranici ter na koncu predgradja zavije proti nekdanjim mestnim ogrskim vratom. Ptujski gospodje so v zadnji tretjini 13. stoletja začeli graditi grajski stavbni kompleks. Grad je ostal v posesti Ptujskih do leta 1438, ko je rodbina izumrla.

V prvi fazi razvoja gradu je najverjetneje nastal današnji izpostavljeni južni trakt, v katerem je bilo urejeno prebivališče ptujskih kastelanov, gospodov iz Ormoža, šele nato pa naj bi veliko obzidano dvorišče na severovzhodnem vogalu zavarovali z močnim stolpom. Nadaljnji razvoj gradu so pospešili dogodki ob koncu 15. stoletja.

Po njegovem požigu leta 1487 so ga leta 1490 dobili v roke Szekelyji, ki so se tu naselili in ga v ta namen tudi obnovili. Postavili so severni in zahodni trakt ter morda tudi zametek vzhodnega. Leta 1532 so grad poškodovali Turki, leta 1540 pa so ga ob utrditvi mesta obnovili. Po napadu Krucev, 12. februarja 1704, je bil grad dalj časa opustošen. Med leti 1710 in 1740 ga je baročno obnovila družina Pethe. V začetku 19. stoletja je grad kupil industrialec Jožef Pauer, ki ga je dal klasicistično obnoviti in obzidati jugozahodni grajski vrt. Zadnji lastniki gradu so bili grofje Wurmbrandt, katerih grb je nad glavnim grajskim vhodom.

Grad Ormož je eden izmed redkih gradov, ki se lahko pohvali z dvigalom, ki gibalno oviranim omogoča dostop do zgornjih etaž. V gradu si lahko ogledate veliko različnih razstav. Pohvalijo pa se lahko tudi s poročno dvorano.

Zanimive so poslikave v prvem nadstropju gradu, ki spadajo med najpomembnejše klasicistične poslikave v Sloveniji. Avstrijski umetnik Alojz Gleichenperger je po naročilu takratnega lastnika Jožefa Pauerja leta 1810 poslikal štiri sobane v zahodnem traktu gradu. Gre za iluzionistične pokrajine z antičnim motivom, različne mitološke prizore in personifikacije ter druge dekorativne motive.

Ob gradu se nahaja tudi park z zasajenimi drevesi, ki je bil zasnovan že pred letom 1801 in spada med najlepše pejsažne nasade pri nas. V njem uspeva veliko drevesnih vrst, med njimi mogočni hrasti in jeseni ter nekaj eksot. Ob poti mimo tulipanovca, ki nas vodi proti grobnici zadnjih lastnikov gradu, lahko opazujemo velike jesene, topole, mogočne hraste in ostanek lipovega drevoreda. Pred gradom je tudi spominska aleja pomembnih mož Ormoža in okolice.

Prijavi se na e-novice

IZBERI PODROČJE
This site is registered on wpml.org as a development site.