Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Oznake za slepe oziroma taktilne oznake so slepim in slabovidnim osebam v pomoč, da se lahko na javnih površinah in na prometnih območjih gibljejo varno ter samostojno. Taktilne oznake osebam z okvaro vida omogočajo, da se enostavneje orientirajo v prostoru ter prepoznajo potencialne nevarnosti in ovire.

Poskrbite za skladnost z zakonom
Ustrezno prilagoditev javnih površin predpisuje tudi Zakon o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI), katerega namen je preprečevanje in odpravljanje diskriminacije invalidk in invalidov ter zagotavljanje enakih možnosti na vseh področjih življenja.

Podrobneje o delovanju taktilnih oznak
Standardne taktilne oznake so sestavljene iz reber in čepov, ki morajo biti razporejeni v natančno predpisanih razmikih. Če so rebra postavljena preveč narazen, to spremeni njihovo zaznavnost in naredi oznako neuporabno.

Taktilne oznake se med seboj razlikujejo tudi po funkciji. Obstajajo pomembne razlike med opozorilnimi in vodilnimi taktilnimi oznakami, ki se med seboj razlikujejo tudi po videzu in načinu izdelave. Čepi, ki so značilni za opozorilne taktilne oznake, opozarjajo in obveščajo, medtem ko rebra, značilna za vodilne taktilne oznake, usmerjajo, vodijo ali zapirajo pot. Čepov in reber med seboj ne smemo zamenjati kljub različnim oblikovalskim težnjam, saj s tem zmedemo osnovno informacijo.

Vizualni kontrast

Taktilne oznake morajo biti prilagojene tudi za slabovidne, saj večina ljudi z okvarami vida niso popolnoma slepi. Zato je pomembno, da se taktilne oznake barvno razlikujejo od podlage na katero so nameščene.

Celostna vpetost taktilnih oznak

Taktilne oznake morajo biti vpete v širši sistem, ki ga imenujemo talni taktilni vodilni sistem, tako da so med seboj smiselno povezane. Oznaka, ki se začenja sredi široke površine in ali vodi na sredino široke površine, je neuporabna, saj je slepi ne more najti. Oznake se morajo smiselno začeti in končati, zato je v vsaki situaciji posebej nujen dober razmislek. Taktilne oznake smiselno nadgrajujejo še zvočni semaforji, kontrastni trakovi na stopnicah in ovirah ter podobni pripomočki.

Vodilne taktilne oznake

Preberi več

Opozorilne taktilne oznake

Preberi več

Taktilne oznake za postajališča

Preberi več

Protizdrsni in označevalni trakovi

Preberi več

Prijavi se na e-novice

IZBERI PODROČJE
This site is registered on wpml.org as a development site.