pismo ikona
šport TV 1 logo
šport TV 2 logo
šport TV 3 logo

Žan Kranjec: Končno sem naredil tisto, kar znam in zmaga je prišla

Avtor: Gregor Kovačič

December je najboljšemu slovenskemu veleslalomistu prinesel veliko razlogov za veselje in zadovoljstvo. Končno je prišla nagrada za leta treningov in odrekanj. Vse silnice so se postavile na svojo mesto 19. decembra, ko je Žan Kranjec osvojil svojo prvo zmago med elito na tekmi svetovnega pokala alpskih smučarjev v Saalbachu.

“Vsak dan razmišljam o mojih podvigih na zadnjih dveh tekmah. Sigurno velik uspeh za mene je zmaga, tudi slalom sem zelo dobro odtekmoval, dosegel sem najboljši rezultat v karieri, sigurno poseben dan, posebni zadnji dnevi, vse je lepše, sem zelo zadovoljen in upam, da nadaljujem v tej smeri,” je povedal Kranjec na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

Šestindvajsetletnik iz Bukovice pri Vodicah je bil najhitrejši na četrtem veleslalomu sezone. Po prvi vožnji je imel četrti čas, v finalu pa dobrega izhodišča ni pokvaril, kar se mu je primerilo na prvih treh veleslalomih, z desetim časom finalne vožnje se je prvič v svetovnem pokalu zavihtel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Za nazaj se vse zdi zelo enostavno, a do tega uspeha ni bilo enostavno priti: “V prvi vrsti je pomembno dobro smučanje, potem pa glava naredi svoje. Sigurno sem si želel že kakšno tekmo prej kakšen takšen res dober rezultat, da bi mi bilo lažje naprej na naslednjih tekmah. Sem verjel vase, na zadnjem veleslalomu sem to tudi pokazal, dve dobri vožnji in končno sem res naredil tisto, kar znam in potem je prišla zmaga.”

Misel, da bi lahko posegel po najvišjih mestih, se mu je pletla po glavi že v minuli sezoni: “Že lani sem verjel, da sem med najboljšimi. Vedno sem bil blizu, osvojil sem stopničke, nikoli pa mi ni uspel ta res največji met, torej zmaga. Kljub temu, da sezone nisem začel optimalno, sem verjel, da zmorem, saj sem v pripravljalnem obdobju zelo dobro smučal. Na srečo je moja vztrajnost obrodila sadove.”

“Na tekmah so vedno rezerve. Nemogoče je narediti tekmo optimalno. Težji pogoji, ko so, težje je narediti optimalno tekmo. Tudi Saalbach ni bila optimalna tekma. Edino, kar sem res naredil optimalno, je bil moj pristop v drugem teku, a so se tudi meni dogajale napake. Tehnično, fizično, psihološko sem na zelo visoki ravni, ampak vedno so rezerve. Bom delal v tej smeri, da grem vedno višje,” Kranjec ne namerava ostati pri tem. Zelo bi si želel zmagati oziroma osvojiti stopničke na domačem Vitrancu v Kranjski Gori.

Kranjec velja za veleslalomskega specialista, a je v Madonni di Campiglio v soboto pod žarometi dokazal, da mu zelo ležijo tudi slalomski zavoji. S številko 77 na startu je vpisal 14. čas prve vožnje, v finalu pa je z 11. mestom vpisal slalomski dosežek kariere med elito.

“Slalom sem dvignil na višjo raven. S številko, ki jo imam, nikoli ne veš točno, kaj je možno in kaj ni možno. V Madonni so bili pogoji res super in tudi to mi je dalo mogoče še en dodatni zagon, da sem res pokazal, kar znam. Super rezultat. Sigurno mi bo to dalo en dodatni zagon za naprej, tudi za slalom, upam, da čim prej naredim še kakšen dober rezultat, da se tudi moja slalomska startna številka čim prej izboljša.”

Veleslalom bo še naprej ostala Kranjčeva prva disciplina, slalomov se bo loteval selektivno, nastopil bo na tistih, na katerih bosta s trenerjem Klemenom Bergantom presodila, da bo imel najboljše možnosti.

Kranjec si je z odličnim decembrom zagotovil nekaj prazničnega predaha, božične praznike bo preživel v družinskem krogu, za obloženo zimo, nato pa 26. že sledi odhod v Zagreb, kjer bo imel tri dni slalomskega in veleslalomskega treninga. “Če bodo pogoji nakazovali, da bo proga dobra, bom sigurno na startu slaloma na Sljemenu,” je dodal.

Pred 18 leti, 20. februarja 2000, sta Matjaž Vrhovnik in Špela Pretnar kot prva slovenska smučarja zmagala na tekmah svetovnega pokala isti dan. Njun dosežek sta 19. decembra ponovila Žan Kranjec in Ilka Štuhec, ki je zmagala v Val Gardeni v superveleslalomu, potem ko je bila dan prej najhitrejša že v smuku.

“Lepo je biti del smučarske ekipe v zadnjem času, res neverjetni rezultati prejšnjega tedna, tako Ilke Štuhec kot Žana Kranjca, Štefana Hadalina in naših ostalih smučarjev so nas res zelo razveselili. Verjetno je bilo zelo emocionalno za tebe, Žan, za prvo zmago, kot tudi za dve zmagi Ilke, ki se je vrnila po poškodbi. Upam, da se bomo do konca sezone še kdaj zbrali ob takšnih priložnostih,” je uvodoma na novinarski konferenci v čast Žanu Kranjcu dejala Pretnarjeva, ki je trenutno s smučanjem povezana v vlogi strokovne sodelavke za stike z javnostmi pri Smučarski zvezi Slovenije.

Novinarska konferenca je potekala v prostorih družbe Petrol. Predsednik uprave slovenskega energetskega velikana Tomaž Berločnik je bil zadovoljen, da so že osmo leto osebni pokrovitelj novemu zmagovalcu svetovnega pokala Kranjcu.

“Na novinarski konferenci pred začetkom sezone sem rekel, da smo skupaj za to, da bomo premagali vse na svetu,” je dejal Berločnik, ki je Kranjcu izročil darilo, steklenico penečega vina No. 1, hiše Istenič. “No. 1 za No. 1 veleslalomista. Iskrene čestitke.”

Foto: Sportida, Guliver/Getty Images
Vir: STA

Priporočamo še

1

BLOG: Nastavki za vročo pomlad...Več

2

Reja: Na jugu Italije po vsakem porazu kluba jočejo (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Igralec Rome z eno finto posedel dva in zabil...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Dončič spravil na vse štiri Paula Georga...Več

2

VIDEO: Vragolija Icardija, zadel prečko že po treh sekundah...Več

3

VIDEO: Rekordnih 34 točk Luke Dončića...Več